Thursday, October 7, 2010

Cerita menarik seorg penceramah...

Saya dpt info ini melalui email...
Moga ada kebaikan kpd kita  :)


Seorang penceramah mengangkat segelas air dan bertanya kepada mahasiswanya "Berapa beratkah segelas air ini pada fikiran anda semua?"...Mahasiswa mengatakan beratnya anggaran dari 20 gram hingga 500 gram.

Penceramah itu berkata..."Ini bukanlah masalah berat secara total, tetapi tergantung kepada berapa lama anda memegangnya. Jika saya pegangnya selama 1 minit, tidak  ada masalah. Jika saya pegangnya selama 1 jam, lengan kanan saya akan terasa sakit. Dan jika saya pegangnya selama 1 hari penuh, mungkin anda harus memanggil ambulans untuk saya, tapi semakin lama saya memegangnya, maka bebannya akan menjadi semakin berat..."

"Jika kita membawa beban kita terus menerus, lambat laun kita tidak akan mampu membawanya lagi...Beban itu akan meningkat beratnya..."

"Apa yang harus kita lakukan adalah meletakkan gelas tersebut, berehat sejenak sebelum mengangkatnya semula. Kita harus meninggalkan beban kita secara periodik, agar kita dapat lebih segar dan mampu membawanya lagi...

Jadi sebelum pulang ke rumah, dari pejabat dan sebagainya, tinggalkan beban pekerjaan. Jangan membawanya pulang. Beban itu boleh diambil semula esok. Apapun beban yang ada di minda anda hari ini, cuba tinggalkan sejenak jika boleh...Setelah berehat barulah ambilnya kembali...

Hidup ini terlalu Singkat, Jadi Cubalah Menikmatinya...Jgn terlalu membebankan fikiran dgn perkara yg remeh...marilah gembirakan hati masing2 :)Wassalam... ;)
No comments: