Tuesday, March 16, 2010

TIPS : Basic shelf life guidelines for your cosmetics and skin care product by CarolB (2010)




Liquid foundation, 6 months to 1 year
** (oooo OK kat foundation dh terpampang August 2011, mayb 2 months 2 go)


Mascara, 3 to 4 months
**(biasenye 2 bulan dh ganti yg baru sbb tak suke bile die dh tak menunjukkan kesan seperti mula – mula beli…dramatic lentik & lebat..hihi)


Lip gloss and lipstick, 1 to 2 years
**(OK, tak sempat pun nk simpan & pkai bertahun – tahun lebih lg klu itu fav color…klu tak selamat sedekah kat my sis)


Eye/lip pencils, at least 1 year and up to 3
** (OK, betul ~ eye pencils (black) up to 6 months plg lame digunakan, (semakin lama, semakin memendek ;)) color lain xder ~ juga tak menggunakan lip pencil so ini *tidak berkenaan)


Facial cleansers and moisturizers,
6 months to 1 year
** (moisturizers mungkin lame ckit, tp facial cleansers sebulan setengah perlu dpt kn yg baru
 (**habis)

Anti-aging and acne treatments, 3 months to 1 year
 (**tidak berkenaan)


Body lotion, 2 to 3 years
 ** (OK, tapi plg lama botol yg ‘tinggi’ tu dlm setahun dh licin, tp hand lotion yg isi dlm handbag (botol kecil) up to 3 months ~ digunakan)


~OK, most xsempat nk EXPIRED~

Yours??


pls check utk mengelakkn ‘keradangan’ pd kulit muka, kulit badan, bibir n segala mcm kulit yg ader


Happy Sharing


Bye.


2 comments:

nurihime said...

salam..
saya nak share entri ini dekat blog saya.will credit to u..
:)

Aini Hayati said...

wsalam...silakan :)